Geo-blocking omzeilen: Gratis & veilig
Je kent het scenario. Je bent net begonnen met het streamen van je favoriete serie. Een paar dagen later reis je naar een ander land en wil je de serie verder bekijken, maar tot je schrik merk je dat die niet beschikbaar is op je huidige locatie. Of misschien wil je een sportevenement op het internet bekijken en is de mediabibliotheek van de zender die dat evenement uitzendt niet beschikbaar in jouw land.
Of je reist naar China en ontdekt dat je ineens niet meer via Facebook met je vrienden en familie kunt communiceren omdat de site in China geblokkeerd is.
In al deze situaties (en vele andere) is geo-blocking de hoofdoorzaak van het probleem. In dit artikel leggen we uit wat geo-blocking is, wanneer het een probleem wordt en welke types van geo-blocking er bestaan. Tot slot leggen we uit hoe je het kunt omzeilen.
Table of Contents
Wat is Geo-blocking precies?
Wanneer je verbinding maakt met het internet, ontvangt je apparaat een zogenaamd “IP-adres”, dat duidelijk aangeeft in welk land je je op dat moment bevindt. Dit maakt het mogelijk om gebruikers uit bepaalde regio’s gericht te blokkeren en webinhoud alleen toegankelijk te maken voor gebruikers in andere regio’s. Dit is vaak het gevolg van vergunningsvoorschriften.
Zo kan de ORF bijvoorbeeld de uitzendrechten voor de Formule 1 in Oostenrijk kopen. Dit geeft de omroep echter niet het recht om ook in Duitsland uit te zenden, aangezien een andere omroep de rechten daar voor meer geld heeft verworven. Soms worden hele websites specifiek voor bepaalde landen en regio’s geblokkeerd. Tijdens de invoering van de GDPR in Europa besloten talrijke media in de VS bijvoorbeeld internetgebruikers uit Europa te blokkeren uit vrees waarschuwingen te ontvangen.
In andere gevallen besluiten regeringen opzettelijk bepaalde soorten inhoud te blokkeren. Vooral China, Turkije en de populaire vakantiebestemming Dubai zijn hier berucht om. Of hier sprake is van “geo-blocking” volgens een strikte definitie is natuurlijk voor discussie vatbaar. Toch blijft het eindresultaat voor jou als internetgebruiker hetzelfde.
Hoe kan Geo-blocking (gratis) worden vermeden?
De eenvoudigste, veiligste en betrouwbaarste methode om geo-blocking te omzeilen is het gebruik van een VPN.
Dit is software die je op je toestel kunt installeren en vervolgens verbinding kunt maken met het internet. Het vermomt je echte IP-adres en geeft je in plaats daarvan het IP-adres van een ander land van je keuze. Shellfire, bijvoorbeeld, biedt momenteel IP-adressen uit meer dan 35 landen.
Het maakt niet uit of je een Amerikaans IP-adres wilt hebben (bijvoorbeeld om overal Amerikaanse Netflix te bekijken) of dat je in het buitenland een Italiaans, Spaans of Duits IP-adres nodig hebt, met onze service ben je altijd geholpen.
Hoe installeer je een VPN-verbinding?
Het instellen van een VPN-verbinding is heel eenvoudig. Download eerst gratis onze VPN-software voor het besturingssysteem van je keuze:
Volg dan gewoon de instructies op het scherm en maak een account aan bij Shellfire. Je gegevens zijn veilig en als VPN-aanbieder zonder logbestanden garanderen we je een maximale anonimiteit.
Download Shellfire VPN-client nu!
Nadat je je account hebt aangemaakt, kun je direct beginnen met verbinding maken met het internet via VPN en geo-blocking vermijden. In de basisversie is onze VPN service gratis voor onbeperkte tijd. Duitsland en de VS zijn beschikbaar als serverlocaties. Voor onbeperkte snelheid en toegang tot IP-adressen in meer dan 35 landen, raden wij onze Premium-VPN aan, die beschikbaar is vanaf ongeveer 5,00 € per maand.
Krijg nu meer informatie over Shellfire’s Premium VPN!
Kan geo-blokkering ook omzeild worden zonder VPN-ondersteuning?
Ja, geo-blocking kan ook worden gebruikt met toestellen die eigenlijk geen VPN-software ondersteunen. Dit geldt onder andere voor:
- Talrijke smart-tv’s
- Streaming-Sticks (b.v. Chromecast, Amazon Fire TV Stick)
- TV Boxen (b.v. Android TV)
- Spelconsoles (b.v. PlayStation 5, Xbox Series S & Series X)
Als je geo-blocking wilt gebruiken met een van deze apparaten, is de Shellfire Box de gemakkelijkste oplossing. De Shellfire Box is een “Plug-&-Play VPN-Router” of, met andere woorden, een apparaat dat je via een kabel op je router aansluit, waarmee je binnen enkele minuten verbinding kunt maken met het internet met elk apparaat dat je maar wilt, of het nu VPN ondersteunt of niet.
Je kunt de Shellfire Box in 4 eenvoudige stappen instellen om geo-blocking te omzeilen:
- Sluit de Shellfire Box aan op de stroomvoorziening.
- Sluit de Shellfire Box met een netwerkkabel aan op je router.
- Verbind nu het toestel van je keuze met het WLAN-netwerk van de Shellfire Box.
- Vanaf nu zal het toestel automatisch via VPN verbinding maken met het internet.
je kunt natuurlijk meerdere apparaten tegelijk op de Shellfire Box aansluiten.
Klik hier voor meer informatie over de Shellfire Box!
Veelgestelde vragen over geoblocking
Is het legaal om geo-blokkering te vermijden?
Opmerking: Wij zijn geen advocaten en het volgende antwoord is geenszins bedoeld als juridisch advies.
Het gebruik van een VPN voor anonimisering is legaal en je hoeft je er geen zorgen over te maken. Zelfs het verwijderen van geo-blocking mechanismen lijkt op dit moment geen enkele toepasselijke wet te schenden.
Het is echter mogelijk dat je de voorwaarden overtreedt van een provider die je gebruikt. Streamingproviders kunnen het gebruik van een VPN in hun voorwaarden verbieden en overtredingen bestraffen door hun accounts te blokkeren. In de praktijk lijkt dit op dit moment echter geen groot probleem te zijn.
Is er sprake van geo-blocking binnen de EU?
Sinds de invoering van de portabiliteitsverordening op 1 april 2018 is geo-blocking binnen de EU niet meer zo’n belangrijk punt als het voorheen was. Als je bijvoorbeeld tijdelijk in een ander EU-land bent, moeten streamingaanbieders je nu toegang blijven geven tot het pakket dat je hebt geboekt.
Deze verordening heeft echter geen gevolgen voor landen buiten de EU. Als je bijvoorbeeld naar de VS reist, zal geo-blocking nog steeds een probleem zijn.
Zelfs binnen de EU zijn er in de praktijk nog enkele beperkingen. Met name mediabibliotheken van televisiezenders die gratis toegankelijk zijn, blokkeren momenteel nog steeds specifieke uitzendingen. Als je bijvoorbeeld de Formule 1-uitzending van de BBC of ORF vanuit Duitsland probeert te bekijken zonder een VPN, dan zal geo-blocking in deze gevallen hoogstwaarschijnlijk werken.
Conclusie
In tijden van streaming en wereldwijde mobiliteit is geo-blocking een relevant onderwerp voor iedereen. Gelukkig hoef je je er niet bij neer te leggen; met de hulp van VPN-software of de Shellfire Box kan geo-blocking snel, gemakkelijk en zonder al te veel problemen worden aangepakt.
Bron afbeelding: tanaonte/123RF