Tor-browser: Is het echt anoniem en veilig?

Als de naam “Tor-browser” in de media wordt gebruikt, dan hebben de auteurs van deze artikelen het vaak over volledige anonimiteit. Hun credo is: zodra je de Tor-browser hebt geïnstalleerd, is het vrijwel onmogelijk om je activiteiten op het internet te traceren. In deze post bekijken we of dit waar is.

De huidige stand van zaken

Eén ding is zeker, browsen met de Tor is ongetwijfeld veel moeilijker te volgen dan met een of andere willekeurige browser zoals Chrome, Firefox, etc., zonder verdere ontwijkende maatregelen. Als je de Tor-browser op dit moment installeert en gebruikt, dan ben je online veel anoniemer dan zonder de bescherming van dit netwerk.

Maar het gaat er hier niet om of de Tor-browser veiliger en anoniemer werkt dan gewone browsers – want dat doet hij zeker – maar of hij ook echt volledige anonimiteit garandeert, zoals vaak door minder ervaren gebruikers wordt beweerd.

Als je de Tor-browser een beetje onder de loep neemt, zul je snel tot de conclusie komen, dat deze zogenaamde totale veiligheid simpelweg niet gegarandeerd kan worden. Hoe zouden criminelen anders opgespoord kunnen worden als de Tor-browser echt 100% zou werken?

Sterke en zwakke punten

In de standaardinstelling verbergt de Tor-browser het IP-adres door het te vervangen door een vrijwel anoniem IP-adres – verder niets. Bovendien doet de software dit alleen voor programma’ s die ook Tor gebruiken. Alleen met de juiste configuratie wordt het een veilige browser. Hiervoor geven we je een aantal tips:

De configuratie begint met plug-ins zoals JavaScript en eindigt met gewone cookies. Die cookies worden ook ingesteld via de Tor-browser, als je dat toestaat. Natuurlijk functioneert deze anomiteit niet echt, omdat al snel kan worden achterhaald op welk tijdstip je welke website hebt bezocht.

Normaal gesproken verzamelt de browser geen gegevens over de verversingsfrequentie van het beeldscherm en ook geen informatie over de resolutie. Anders zou het bij de evaluatie van alle gegevens informatie kunnen verschaffen over welke gebruikers welke gegevensstromen gebruiken. Als voorzorgsmaatregel zou je de Tor-browser dus altijd maar in één venster moeten gebruiken.

Een ander nadeel – dat weliswaar niets met beveiliging te maken heeft – is de veel lagere snelheid. Gewend aan 50 Mbps downloads? Daar kun je met de Tor-browser afscheid van nemen, aangezien de gegevens door zoveel andere serves worden doorgegeven dat de snelheid drastisch afneemt.

Het is ook het overwegen waard dat het in theorie mogelijk zou zijn om elke proxyserver van het Tor-netwerk te voorzien van software die het verkeer op die servers analyseert. Dit zou een follow-up op een later tijdstip mogelijk maken. Toegegeven, het is meer een theoretisch risico, aangezien in de praktijk de toepassing buitengewoon ingewikkeld zou zijn.

Tegelijkertijd is het goed om te weten dat alleen al het gebruik van de Tor-browser je verdacht kan maken in de ogen van de autoriteiten. Onder het motto “als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen”, worden Tor-browser gebruikers door overheden vanaf het begin argwanend bekeken – een betreurenswaardige ontwikkeling. Maar dat is een ander onderwerp, waar we het vandaag niet over zullen hebben.

Kan een VPN redding bieden?

Anonimiteit bij het gebruik van het internet is geen voorrecht, maar een fundamenteel recht – net als in alle andere leefomgevingen. Omdat, zoals we hebben gezien, de Tor-browser zelf geen 100% effectieve veiligheid en anonimiteit kan garanderen, is het soms nodig om terug te vallen op VPN diensten. Shellfire is bijvoorbeeld een aanbieder van VPN diensten die, in combinatie met de Tor-browser, je activiteiten op het internet aanzienlijk beter verhullen.

Met andere woorden, voordat je toegang krijgt tot de gegevens op het internet, maak je eerst verbinding met een andere server via VPN-diensten zoals Shellfire. Die server heeft een ander IP-adres dan je eigen hardware. Als mensen of autoriteiten via het IP-adres toegang tot je proberen te krijgen, komen ze in plaats daarvan op de VPN-server terecht. Deze maakt geen logs van gebruikersgegevens en is daarom praktisch onbruikbaar voor iedereen die erachter wil komen wie je bent of wat je aan het doen bent.

Conclusie

De Tor-browser verbergt je IP adres vrij goed. Maar als je echt anoniem wil blijven, dan kun je het beste ook een VPN-server gebruiken. In de regel krijg je dan toegang tot enkele tientallen landen. Bij het analyseren van de geografische locatiegegevens lijkt het bijvoorbeeld alsof je op dit moment in Venezuela bent, ook al zit je thuis in Los Angeles.

Kortom, dit is onze tip: als je echt beschermd wilt zijn, is het een goed idee om gebruik te maken van een combinatie van Tor Browser en Shellfire.

4.28/5 (25)

How did you like this post?