VPN in Turkije: Alles Wat Je Moet Weten!

Helaas ervaart Turkije, net als China en andere landen, veel internetcensuur. Vanaf 2013 werden bijna 30.000 websites geblokkeerd door de Turkse regering; dat zijn er 10.000 meer dan in 2012. In de zomer van 2015 steeg het aantal geblokkeerde sites tot meer dan 80.000, dus kan worden aangenomen dat er op dit moment meer dan een miljoen websites worden geblokkeerd door Turkije.

Iedereen die in Turkije verblijft of daar woont, ondervindt grote moeilijkheden bij het openen van hun gewenste websites. Met een VPN-service is het echter mogelijk om bepaalde beperkingen te omzeilen.

Waarom Heb Je VPN-toegang Nodig in Turkije?

De afgelopen jaren waren buitengewoon turbulent in Turkije, vooral als men kijkt naar de politieke situatie en de daaruit voortvloeiende maatregelen. In maart 2014 blokkeerde president Erdoğan het microblogging-netwerk Twitter. Vanaf 2015 bleef het probleem onopgelost en werd de politieke situatie een mijnenveld voor sociale mediasites zoals Twitter, YouTube, Facebook en anderen. Nadat Turkse oppositiepolitici in 2016 werden gearresteerd, blokkeerde de regering ook de toegang tot andere sociale media, zoals WhatsApp.

Dit gezegd hebbende, zijn de blokkades niet permanent, maar eerder inconsistent, zodat veel internetaanbiedingen gedeeltelijk toegankelijk waren en zijn, of met grote moeite toegankelijk zijn. De regering van Turkije is herhaaldelijk beschuldigd van het blokkeren van de toegang tot bepaalde websites, afhankelijk van de politieke situatie in het land. Op deze manier kan de berichtgeving van de media over politieke gebeurtenissen worden onderdrukt.

VPN's in Turkije: Legaal of Niet?

Geblokkeerde Websites en Apps

Er is geen volledige lijst van de geblokkeerde websites in Turkije. Er zijn ook tijdelijke en permanente blokkades in dit land, die kunnen veranderen afhankelijk van de politieke situatie en weerstand.

Sinds 2017 is bijvoorbeeld het informatieplatform Wikipedia geblokkeerd in alle talen. Over het algemeen worden veel platforms die beschuldigingen van terroristische steun maken, gesloten en worden hun diensten geblokkeerd. Dit geldt voor Facebook, Twitter, YouTube en vele andere netwerken en media.

Spionage door de Turkse Regering

Er zijn veelvuldige beschuldigingen dat Turkije andere landen bespioneert. Een voorbeeld dateert uit 2018 toen een Turkse oppositiepartij naar verluidt werd bespioneerd met een Trojan uit Duitsland. De Turkse regering zou dit hebben gebruikt om aanhangers van de Republikeinse Volkspartij op te sporen.

In het algemeen zijn er tal van spionageoperaties geweest; alleen al in 2017 waren er 17. De Duitse regering maakt zich daarom zorgen dat de Nationale Inlichtingendienst van Turkije zowel haar Federale Inlichtingendienst als de Federale Recherche zou kunnen infiltreren.

https://www.instagram.com/p/jFISx2pWDd/

VPN’s in Turkije: Legaal of Niet?

In Turkije wordt het blokkeren van websites om een reden gedaan. Dit betekent dat de burgers van het land geen toegang zouden mogen hebben tot verboden websites. Als ze deze officiële blokkades omzeilen, wordt dit natuurlijk als een illegale activiteit beschouwd.

Voor bezoekers van het land zijn de zaken echter anders. VPN’s worden gebruikt om gebruikers te beschermen en vooral om serviceblokkades tijdens vakantie te vermijden. Dit is natuurlijk een ergernis voor de Turkse regering, die anonieme online activiteiten onmogelijk wil maken voor zowel Turken als bezoekers.

Zonder een VPN, Welke Websites en Apps Zijn Geblokkeerd in Turkije?

Talloze websites worden door de Turkse regering geblokkeerd als ze niet voldoen aan de regelgeving van het land. Wat deze voorschriften zijn, is niet altijd duidelijk, dus er worden veel beschuldigingen geuit over de beperking van de pers- en mediavrijheid.

De regering neemt bijzonder actie tegen diensten en websites die inhoud publiceren die de regering als terroristisch beschouwt. Er zijn veel procedures en onderzoeken gaande, en daarom bestaat er geen volledige lijst van geblokkeerde websites.

Belangrijk: Veel sites in Turkije (behalve Wikipedia) worden slechts af en toe geblokkeerd, afhankelijk van de politieke situatie. Desalniettemin is het raadzaam om een VPN te gebruiken, al was het maar om je eigen internetactiviteiten te beschermen.

Poging tot Staatsgreep in 2016 en Mediaverduistering

In juli 2016 was er een poging tot staatsgreep in Turkije. Op 27 juli 2016 riep de president de noodtoestand uit. Aanvankelijk werden alleen media die verdacht werden van betrokkenheid bij de Gülen-beweging geblokkeerd. Later werden ook media die dicht bij de PKK stonden of pro-Koerdisch waren, geblokkeerd. Kleinere linkse media ondervonden ook blokkades.

Op dat moment was er geen echte rechtvaardiging, afgezien van de onmiddellijke sluiting van:

  • Radiostations,
  • TV-stations,
  • Kranten,
  • Tijdschriften,
  • Uitgevers
  • en distributiekanalen

Van 2016 tot 2018 betrof dit in totaal zeven persbureaus, 14 landelijke kranten, 38 regionale of lokale kranten, 31 televisiestations, 32 radiostations, 20 tijdschriften en 28 uitgeverij/distributiebedrijven.

Dit komt neer op 170 verschillende sluitingen binnen drie jaar! De blokkades troffen niet alleen de betreffende media, maar ook hun websites. In overeenstemming hiermee werden veel nieuwsportalen geblokkeerd. Het onderwerp persvrijheid in Turkije blijft een moeilijke kwestie en is ook de reden waarom reizigers een veilige en respectabele VPN moeten gebruiken om beperkingen te vermijden.

Wikipedia Blokkade

De opschorting van Wikipedia werd in april 2017 geïnitieerd door de Turkse regering. Deze beslissing was gebaseerd op “slechts” de publicatie van twee artikelen in Wikipedia, die schadelijk werden geacht voor de reputatie van de Turkse Republiek.

Alle buitenlandse taalversies van Wikipedia worden evenzeer getroffen door het verbod. In mei 2017 was er een verzoek van de Wikimedia Foundation om het verbod op te heffen, maar dit verzoek werd afgewezen door de 1ste Strafrechtbank in Ankara. Dit werd gevolgd door een constitutionele klacht bij het Grondwettelijk Hof van Turkije; de zaak zou zelfs kunnen eindigen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Om up-to-date te blijven, werken gebruikers regelmatig het bijbehorende Wikipedia-artikel bij.

https://twitter.com/TurkeyBlocks/status/1079844767549280257

Instructie: VPN in Turkije met Shellfire

Als je je locatie anoniem wilt maken om zonder beperkingen toegang te krijgen tot internet tijdens je reis naar Turkije, moet je een VPN gebruiken. Op deze manier kun je anoniem reizen, je eigen activiteiten beschermen en zelfs regeringsblokkades vermijden.

Instructie: VPN in Turkije met Shellfire

Shellfire VPN

Als je besluit om een Shellfire VPN te gebruiken, kun je gemakkelijk gratis software downloaden voor je apparaat. Het is beschikbaar op alle grote platforms, of je het nu wilt verbinden met een computer of een mobiel apparaat.

Bezoek onze downloadpagina voor links naar Shellfire’s gratis softwareaanbiedingen.

Shellfire Box

De tweede optie is hardware, namelijk een box die je zelf kunt aansluiten. Stel het gewoon in, sluit het aan en de rest werkt bijna automatisch. Verbind de box gewoon met je gewenste apparaat om een VPN-verbinding naar keuze tot stand te brengen.

Er zijn tal van voordelen verbonden aan de Shellfire-hardware, die gemakkelijk te installeren en te hanteren is en die tegelijkertijd betrouwbaar en veilig werkt. Gebruik het optioneel voor consoles of TV-sticks/boxes en vooral voor ongecensureerd internet als je in Turkije bent.

Volg deze link voor meer informatie over de Shellfire Box!

Conclusie

Veel websites worden nog steeds geblokkeerd door de Turkse regering, zoals het informatieplatform Wikipedia. Sociale netwerken en andere media (Facebook, Twitter, YouTube en anderen) worden daarentegen af en toe geblokkeerd, afhankelijk van de politieke situatie op dat moment. Natuurlijk verzetten veel bedrijven en organisaties zich tegen de beperkingen van de regering, en er zijn tal van procedures en onderzoeken gaande.

Als normale burger is het gebruik van een VPN in Turkije de gemakkelijkste manier om alle stress te omzeilen en een veilige en anonieme verbinding te creëren om op het net te surfen.

Afbeelding: Mykhailo Polenok / 123RF

 

No ratings yet.

How did you like this post?